myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. A murit un mare profesor

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Zeci de generații de studenți i-au trecut prin mână. Iubit, respectat, admirat, dar și temut de unii dintre ei (cei care nu i-au înțeles de la început geniul), profesorul univ. dr. Liviu Alexandru Sofonea, brașovean prin adopție, dar îndrăgostit de oraș, s-a stins din viață la aproape 88 de ani. Fizician, istoric şi filosof al Ştiinţei şi tehnicii, enciclopedist şi rafinat om de cultură, profesorul Sofonea a fost o personalitate remarcabilă, adeseori excentrică.

Sub titlul „La moartea unui savant”, brașoveanul Horia Salcă, el însuși cadru didactic universitar, cu doctorat, a postat câteva date desore cel dispărut: „Profesorul univ. dr. Liviu Alexandru Sofonea s-a născut la 17 aprilie 1932. A absolvit Facultatea de Fizică-Matematică, Secția de Fizică, Universitatea din București (1955). A desfășurat activitatea didactică la Universitatea din Petroșani și Universitatea Transilvania din Brașov. A fost Doctor în fizică teoretică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1962), doctor în istoria științei și tehnicii al Universității din București (1986) și Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani (1998). A elaborat multiple studii şi cercetări în fizica teoretică (teoria relativității, cosmologie, mecanologie), filosofia științei (epistemologie, logica modală), istoria științei și tehnicii. Este autorul a numeroase cursuri universitare, monografii, articole, recenzii științifice, cu numeroase intervenții la evenimente științifice naționale şi internaționale. A fost membru în societăți academice: Comitetul de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) al Academiei Române (președinte al Filialei Brașov a CRIFST, de la înființare până în 2018), Societatea Română de Fizică, Societatea de Științe Matematice din România, Asociația Generală a Inginerilor din România, Asociația Inginerilor Instalatori din România, International Commitee for History of Technology (ICOHTEC), Sociedad Española de Historia de las Ciencias y de las Technicas (SEHCYT), Newcomen Society, Astronomical Society of India, Central European Academy for Sciences and Arts, membru fondator al Fundației Culturale Negru-Vodă din Făgăraș și al Asociației Științei și Tehnicii Brașov.

Să-ți fie țărâna ușoară, abbé Gregoire!”

O prezentarea detaliată există într-o postare de acum aproape trei ani de pe blogul dr. Horia Salcă, intitulată „Liviu Alexandru Gheorghe Sofonea sau delirul profetic. Note pentru o biografie”.

Tot pe Facebook a notat câteva gânduri emoționante Sorina D.: „A plecat dintre noi profesorul Liviu Sofonea, un om extraordinar de interesant, uneori ca o furtună, alteori tăcut și izolat pe o planetă doar de el știută, căruia nu am mai apucat să-i cumpăr un nou fular verde, cum îmi pusesem în minte, gîndind că i-ar plăcea o altă nuanță decît cea a bătrînului sau accesoriu pe care îl păstra cu încăpățînarea adultului purtîndu-și copilăria așa la gît sau prin buzunare... Am băut cîndva un pahar de șampanie împreună și am rîs de seriozitatea sa, filosof al științei și tehnicii, de gravitatea cu care, după ce m-a «plimbat» prin școlile și institutele de cercetare din Cluj, Sibiu și București (eu absolvind facultatea la Universitatea București), a decis că doar la Brașov - pe care îl iubea atît!... - aș putea să-mi găsesc împlinirea în acest sens. Însă eu nu doream să fiu nici om de știință, nici epistemolog, ca să am nevoie a mă nutri și poate a compensa rigoarea deseori insuportabilă prin visarea pe care o afla atît de frumoasă acolo (la Brașov). Cred că de fapt vorbea despre el însuși...
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Ma, 07 Apr 2020
Euro   Euro   EUR   4.8314   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4445   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4595   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5663   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2400   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1682   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4702   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.0000   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeţi că purtarea măştilor ar trebui să devină obligatorie pe tot teritoriul României?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter